Att bli skådespelare är en dröm för många. Det är ett spännande och utmanande yrke där man utsätts för nya situationer varje dag, oavsett om man repeterar, spelar föreställning eller är på en inspelningsplats. Att vara skådespelare är krävande. Förutom att du hela tiden använder dig själv som ditt främsta verktyg så är arbetsmarknaden svår och kan vara tuff att ta sig in på. Det är ändå inte något man skall bli avskräckt av. Hårt arbete brukar löna sig i slutändan även om vägen kan kännas gropig och tung. Men, naturligtvis måste man också överväga om man kan överleva på lönen.

Hur ser lönerna och arbetsmarknaden ut?

Många tror att man blir rik på att vara skådespelare, men det är inte sant. Sanningen är att skådespelare och konstnärer har dålig löneutveckling. Vad det beror på är svårt att säga, men det finns säkerligen många faktorer som påverkar den. Bland annat är antalet jobb lägre än antalet utbildade skådespelare vilket gör att många söker samma jobb. Dessutom lever vi tyvärr i en tid där kultur inte alltid värderas så högt, vilket gör att de statliga understöden till teatrarna inte är så höga som de kanske borde vara för att skådespelarna skall få en skälig lön för sitt jobb. Teatrar som använder kollektivavtal är tvungna att åtminstone betala minimilön enligt Teaterförbundets tariffer. Lönerna är inte höga, men de går att klara sig på även om det rimliga vore att yrket värderades högre.

Investera i en utbildning

Det går att få jobb som skådespelare utan utbildning, men det är svårt, därför är det alltid bra att gå en utbildning. Det gör att du blir mer attraktiv för eventuella arbetsgivare. I Sverige har vi fyra teaterhögskolor som ligger i Malmö, Stockholm, Göteborg och Luleå. Att komma in på en av skolorna är svårt, de har ofta över tusen sökande och mellan 8-10 studieplatser. Det går också bra att gå en scenskola i något annat land. I Norden finns det statliga teaterhögskolor i alla länder, och om man vill kan man söka sig ännu längre ut i världen. Vill man stanna kvar i Sverige men inte känner sig redo för att söka en av scenskolorna kan man istället börja med att gå en folkhögskola. När det gäller löner är det värt att veta att skådespelare med en högskoleutbildning har högre lön än de som är outbildade.