Federico García Lorca var en spansk poet och pjäsförfattare, framförallt känd som en av de främsta författarna inom den litterära rörelse som har kommit att kallas Generation 27 inom spansk litteraturhistoria. Rörelsen bestod av en grupp poeter som förenades av att de använde sig av ismer som då var avantgardistiska i Spanien, som surrealismen, futurismen och symbolismen. De höll sitt första möte i Sevilla år 1927, som en hyllning till 300-årsjubileet av Luis de Góngoras död, en spansk barockpoet – därav rörelsens namn. Ett känt namn som är kopplat till rörelsen, men som skapade konst och inte litteratur, är Salvador Dalí, som var vän med Lorca under hans studenttid.

Så som många andra intellektuella mötte García Lorca ett tragiskt öde under det spanska inbördeskriget, då han avrättades av de nationalistiska styrkorna i början av kriget. Han var då 38 år gammal, och hade hunnit sätta spår i spansk poesi och dramatik som skulle vara ända fram till idag. Detta trots att Lorcas verk under många år av Francos regim var bannlysta – faktiskt ända fram till 1953.

När det gäller Lorcas produktion av pjäser är det framförallt tre som har blivit hans mest framstående verk, och som sätts upp på teatrar i Spanien och i resten av världen än idag: Bodas de sangre (”Blodsbröllop” på svenska, skriven 1933), Yerma (samma titel på svenska, skriven 1934) och La casa de Bernarda Alba (”Bernarda Albas hus”, skriven 1936). Många anser att de dramer som Lorca skrev är de viktigaste spanska dramatiska verken skrivna under 1900-talet, tillsammans med Valle-Incláns verk. Lorcas poesi flyter över i hans dramatik, och hans pjäser kretsar ofta kring symboler som blod, en kniv eller en ros, och har ett poetiskt språk överlag. Faktum är att Lorca knappt skrev någon poesi under de sista åren av sitt liv, utan endast pjäser, då han menade att ”teater är poesi som stiger upp från boken och blir tillräckligt mänsklig för att prata och ropa, gråta och förtvivla”. Pjäserna behandlar ofta rent existentiella problem. I La casa de Bernarda Alba, som av många anses vara hans mästerverk, behandlar han också ämnen som kvinnans förtryck och intolerans.

Inte alla är dock fans av att gå på teater för att se pjäser av spanska poeter skrivna under tidigt 1900-tal, hur viktiga deras teman än må vara. Om det gäller dig, ska du se till att alltid ha annan underhållning med dig i form av exempelvis Mobilebet i mobilen. Då behöver du inte vara orolig för att sitta i publiken under en flera timmar lång pjäs. På Bonuskod-kampanjkod.se kan du dessutom få en Mobilebet-bonuskod, så att du får underhållningen lite billigare.

Lorca kommer dock sannolikt att fortsätta vara aktuell för både poesi- och teaterälskare under lång tid framöver, särskilt eftersom ett mysterium kring hans öde kvarstår. Efter att Lorca avrättats fann man nämligen aldrig hans kropp. År 2008 startade en spansk domare en undersökning gällande hans död, och ville gräva upp en gravplats nära Alcafar där man misstänkte att hans kropp kunde finnas. García Lorcas familj motsatte sig först detta, men tillät till slut utgrävningen år 2009. Det fanns dock inga mänskliga kvarlevor på platsen, och mysteriet kring Lorcas död kvarstår med andra ord än idag.