Teater är en aktivitet som involverar många, från skådespelare och regissör till scenografer, sminkörer, ljudtekniker, ljustekniker, manusförfattare och själva publiken. Det är något som kan förena ett litet samhälle, och en teaterscen erbjuder i princip oändliga möjligheter till scenframträdanden.

Därför väljer många att bygga en teaterscen när det kommer till att göra något för bygden. En av dem är Eleonor Lundholm från Piteå, som i 30 år av sitt liv engagerat sig i aktiviteter för ungdomar i staden, framförallt i form av olika typer av teater. Detta kulminerade år 2014, då hon bestämde sig för att bygga ett teaterhus på sin egen tomt. Det som gjorde att hon tog initiativet var att det inte fanns tillräckligt med lämpliga lokaler för att sätta upp teaterföreställningar i staden – så hon byggde sin egen. Den lilla scenen invigdes med andvensteater i december 2014.

Ett tydligt exempel på hur teater kan förena människor är den scen som Järnstudion fick bygga på Brännö år 2016. Det var andra sommaren som gruppen skulle spela teater på Brännö, och eftersom det inte finns ett teaterhus på ön fick gruppen skapa sin egen scen i ett tält. Hela bygden kom då till deras hjälp. Det började med att byborna donerade en rad lastpallar som användes för att bygga scenen. Teatergruppen hade då först tänkt bygga även läktare, men insåg att de kanske kunde använda sig av den välvilja som fanns på ön, och bad grannarna nära teatertältet om att donera gamla möbler genom att de satte in en annons i tidningen. Det dröjde inte länge innan Brännöborna kom bärandes på gamla pinnstolar och soffor, som alltså blev publikens sittplatser framför denna improviserade teaterscen. Gruppen hoppas att det ska byggas en permanent scen i tältet, som även andra teatergrupper kan hyra.

Hur mycket det kostar att bygga en teater beror med andra ord på – det beror på hur permanent man vill att den ska vara, och det beror på hur mycket hjälp man har från andra som är villiga att bidra. I båda fallen är dock det enklaste att låna de pengar som man behöver till bygget, oavsett om det är mycket eller lite. Idag är det nämligen enkelt att se till att man får så bra förutsättningar som möjligt för sitt lån, genom att låna på Zmarta.se. Då jämför man nämligen de olika bankernas och låneinstitutens villkor med varandra, så att man kan vara säker på att man lånar med så bra förutsättningar som möjligt.