Teater är en benämning som numera beskriver ett spel där professionella eller amatörer skådespelar en historia, saga eller berättelse. Det sker ofta i speciella lokaler där publiken kan se hela spelet och skådespelarna. Tanken med det är att miljön ska vara artificiell och vara som en “live” film. Exempel på ett sådant är spel som Mamma Mia. Historiskt sätt har teater varit en benämning som beskriver själva lokalen eller salen där en teaHand drawn black and white landscape architectureterpjäs utspelar sig.

Pratar man om den nutida benämingen av teater är det en scenkonst där skådespelarna improviserar, har dialoger, monologer eller spelar efter ett manus. Manuset berättar saker som hur många skådespelare som får vara med i spelet, hur miljön ska vara, replikerna och hur den ska dramatiseras. Till skillnad från i början av teatern spelas det numera av alla åldrar. Inom skolan brukar det oftast spelas av eleverna som ett projekt. Exempel på något sådant är julpjäser.

Ursprungligen kommer teatern från det antika Grekland. Det uppkom i samband med Dionysosfesten. Dionysosfesten var en fest som hedrade festernas och vinets gud, Dionysos. I festen anordnades olika tävlingar och underhållningar. Bland de tävlingarna och underhållningarna var det dramatävlingar. Dramatävlingarna bestod av tre tragedier och ett satyrspel per dag, och under en fjärde dag spelades komedier. Exempel på en känd tragedi från den tiden är Medea. Tragedin handlar om en kvinna som blir lämnad av en man hon älskar. Mannen lämnar henne för att gifta sig med en annan kvinna, vilket gör Medea arg och hon förgiftar då alla bröllopgåvor. Handlingen har två slut och i ett av dem slutar det med att hon dödar barnen hon fick mEmpty stageed mannen hon älskade.

En komedi handlade till en början inte om något komiskt utan snarare ett spel med ett bra slut. Det behövde inte ha en rolig handling men det hade en tendens av att få karaktärerna att verka sämre än de var och löjliga. Komedier värderades inte lika högt som tragedier gjordes. Anledningen var främst att det ansågs fult att skådespela en historia där karaktärerna gjorde narr av folk. Karaktärerna kunde vara parodier av politiker och andra offentliga personer.