Inte alldeles sällan benämns han som den moderna dramatikens fader och som en av världshistoriens absolut främsta dramatiker. “Peer Gynt”, “Ett dockhem”, “Gengångare”, “Vildanden” och “Hedda Gabler” är några exempel på hans mest kända verk som spelats på scener över hela världen. Henrik Ibsen var omtyckt av många och umgicks bland annat med den kände kompositören Edvard Grieg. Dessutom stod Ibsen modell för målarna Eilif Peterssen, Erik Werenskiold och Edvard Munch samt för skulptören Stephan Sinding. Ibsen har dessutom fått en krater på planeten Merkurius uppkallad efter sig.

Allt handlar om yta

Henrik Ibsens verk har aldrig tappat sin tjusning något som ständigt aktuella “Ett dockhem” är ett bevis på. Pjäsen sätts upp med jämna mellanrum på olika scener och har, sedan den hade urpremiär i Köpenhamn, spelats över hela världen. Pjäsen handlar om äktenskapet och främst kvinnans roll i det. Paret Nora och Thorvald Helmer lever i ett utåt sett perfekt hem men där Nora känner sig som en docka. Det är lätt att dra paralleller mellan Ibsens pjäs och dagens flöde på sociala medier eftersom det även där i många fall handlar om att visa upp en perfekt yta med brödbak, middagar och barn i fläckfria kläder. Kanske var Ibsen före sin tid kanske är det bara sätten att uttrycka den perfekta ytan som förändras.

Moraliteten om bankman Borkman

Henrik Ibsen hade gärna en moralisk ton i sina pjäser. En av hans mindre kända, men inte desto mindre storslaget, verk är dramat John Gabriel Borkman. Efter att ha stulit pengar, genom att låna från banken, för att förverkliga sin livsdröm om en enorm industri sitter bankman Borkman instängd i sitt hem och väntar på upprättelse. Pjäsen är storstilad och fylld av hybris, hämndbegär och livslögner. Idag är det lätt att undgå att göra samma misstag som pjäsens huvudperson, Om du har en livsdröm som du vill förverkliga och behöver hjälp med finansieringen, jämför bankerna med Consida. Vill du istället veta hur Ibsens drama om den girige bankmannen slutar kan ett besök på närmaste bibliotek eller en snabb googling stilla din nyfikenhet.