Barn uppskattar att gå på teater lika mycket som vuxna, men precis som med film måste man självklart ta med barnen på en teater som är anpassad efter deras ålder för att de ska tycka att den är intressant. Genom att låta barnen uppleva teater från en tidig ålder kan man förhoppningsvis också lägga grunden för en livslång uppskattning av kultur och teater. Det finns en mängd olika teaterföreställningar för barn att välja på under 2017, som varierar i pris och passande ålder, så alla kan hitta något som passar just dem och deras barn.

En teaterföreställning som kan passa alla i familjen är Peter Pan, som sätts upp på Intiman i Stockholm mellan den 16 september och den 26 november. Bakom både manus och regi till föreställningen står Kålle Gunnarsson, och manuset baseras naturligtvis på den välbekanta och älskade historien om Peter Pan, pojken som inte vill växa upp, och hans äventyr i landet Ingenstans tillsammans med de borttappade pojkarna, Kapten Krok och Tingeling. Rekommenderad ålder på föreställningen är från 4 år och uppåt, och biljetterna kostar 340 kronor för både barn och vuxna.

Även om många känner till Peter Pan från Disney-filmen med samma namn, baseras filmen ursprungligen på en bok. Det går flera teaterföreställningar baserade på barnböcker på de svenska teatrarna i år, till exempel Det blåser på månen, som sätts upp på Dramaten. Premiären är den 17 maj, och föreställningarna hålls sedan ända fram till den 27 september. Föreställningen baserar sig på boken med samma namn skriven av den brittiska författaren Eric Linklater, om två systrar som reser till Bombardiet för att rädda sin tillfångatagna far. För att levandegöra alla de äventyr som de två systrarna har under sin resa (som att förvandlas till kängurur, blåsas upp till ballonger och åka tåg) används projicerade animationer som skådespelarna interagerar med. Det skapar en visuell scenografi som är både nyskapande och vacker. Priserna för biljetter är 320 kronor för vuxna och 100 kronor för barn, och den rekommenderade åldern är från 7 år.

En föreställning baserad på en bok som passar de lite mindre är Så gör prinsessor, som baseras på Per Gustavssons bilderbok om prinsessor som inte beter sig så som man förväntar sig – istället för att sitta och vänta på sin prins beger de sig ut på äventyr. Föreställningen rekommenderas för barn mellan 4 och 8 år, och hålls på Boulevardteatern på Södermalm i Stockholm. En biljett kostar 140 kronor, och föreställningen hålls den 21 maj och den 6 juni.

Om man vill kombinera en teaterföreställning med en dag ute i naturen ska man bege sig till Hågelbyparken i Tumba utanför Stockholm. På scenen där hålls den 2 augusti en föreställning med Kotte och Vera, två trollsyskon som måste ta hand om skräpet som människor lämnat kvar i skogen. Det är en interaktiv föreställning där barnen rycks med och har roligt, samtidigt som de får lära sig om vikten av att plocka upp sitt skräp efter sig. En biljett kostar 40 kronor.

Att gå på teater med barnen kan vara en utmärkt aktivitet för deras födelsedag, om man vill göra något mer originellt än att hålla ett barnkalas. Bjud med barnets närmaste vänner, och låt dem dela en oförglömlig upplevelse tillsammans – det blir en födelsedag de kan prata om ända fram till nästa födelsedag! Om du vill ha fler tips på hur man kan skapa originella och roliga barnkalas ska du gå in på Barnkalas-stockholm.com.