Att starta en egen teatergrupp är ett utmärkt sätt att få syssla med sin hobby så mycket som möjligt. Fördelen med att starta en egen grupp är också att man har större möjlighet att påverka både vilka man vill jobba med och vad man vill göra för uppsättning. För att allting skall gå ihop kan man behöva tillgångar att investera i teatergruppen. Att göra en föreställning är sällan helt gratis, allt från replokal till rättigheter kostar. Det är trist att behöva betala stora summor själv, men det finns också andra möjligheter och saker man kan göra för att inte belastas ekonomiskt själv.

Hur hittar man en billig lokal?

Ett av de största problemen med att starta en amatörteater är att man behöver ha en lokal att vistas i. Det är ofta också en av de dyraste kostnaderna. En sak man kan göra är att höra av sig till olika ungdomsgårdar och samlingshus för att se om det finns möjlighet att nyttja deras lokaler. Ett gäng Stockholmsungdomar med egen teater fick använda kyrkans lokaler, vilket också kan vara ett alternativ. För att komma igång med sin amatörteater behöver man inte repetera på samma plats där man tänkt spela sina föreställningar. Det är värt att ha i åtanke eftersom det ofta är betydligt mycket dyrare att hyra in sig på en riktig teater än på en annan plats. Är man studenter kan man också be skolan om lov att till en början använda deras lokaler.

Stipendier, bidrag och andra inkomstkällor

Det är bra att kartlägga vilka bidragsgivare man kan ansöka om understöd från. Många kommuner, stiftelser och fonder kan erbjuda olika bidrag man kan söka både som privatperson och ideell förening. Är det så att man gjort teatergruppen till en ideell förening kan man också välja att ta en årlig medlemsavgift från alla medlemmar. Den kanske inte täcker alla kostnader men är i alla fall en summa man kan börja med. Det är också bra att se till att man säljer biljetter till föreställningar. Intäkterna från biljetterna kan man sedan använda för verksamheten. Det kan också vara bra att höra av sig till lokala företag för att se om de vill hjälpa till med finansieringen. Att finansiera en teatergrupp kräver tid och kan vara ett jobbigt projekt, men när man väl har en överblick över varifrån man kan få intäkter går det smidigare.