Teatersport är ett fenomen som uppstod i slutet av 1970-talet, närmare bestämt år 1977, i Calgary i Kanada. På engelska kallas det ”theatresports”, och det är en form av improvisationsteater som man tävlar i. Det som karakteriserar improvisationsteater, och skiljer det från annan form av teater, är att det inte finns något manuskript, utan att ensemblen (som kan bestå av allt från två skådespelare och uppåt) improviserar det som sker på scenen. Hur mycket vägledning de har kan variera, och förutom teatersport finns flera olika typer av improvisationsteater, som långform, kortform och improcomedy.
Bakom skapandet av teatersport står regissören Keith Johnstone, som har både engelskt och kanadensiskt ursprung. Han fick inspiration till ”sporten” då han tittade på professionell brottning och de tekniker de använde för att locka fram reaktioner från publiken. I Kanada är teatersporten relativt utbredd, då det bland annat tävlas i teatersport på kanadensiska high schools (liknande de sporter och köraktiviteter som utövas i skolregi på amerikanska high schools). Detta sker genom de så kallade Canadian Improv Games, som går till så att elever bildar lag om max 8 deltagare och tävlar i regionala turneringar. Det vinnande laget från varje region går vidare till den nationella tävlingen National Festival and Tournament, som hålls i Ottawa.
Teatersporten kom till Sverige på sent 1980-tal, och två av pionjärerna i genren är Lennart Svensson och Helge Skoog. Även om teatersport på ytan är en tävling, används det framförallt som underhållningsform. För att vinna gäller det därför att våga släppa på gränserna för att locka fram skratt hos publiken, eftersom det är det säkraste sättet att försäkra sig om att sketchen blir omtyckt.
Teatersport kan se olika ut, men en vanlig form är att tre personer tilldelas enkla karaktärer, en situation och ett tema. Det vanligaste är att publiken förser gruppen med dessa förutsättningar. Personerna ska sedan agera en sketch tillsammans, och tävlar tillsammans mot andra grupper. Vilken grupp som vinner avgörs vanligtvis genom ganska informell röstning av en domarpanel eller av publiken.
Det finns en mängd olika grenar inom teatersport, som alla ställer särskilda krav på hur sketchen ska utföras eller vad som är målet med sketchen. Exempel på det förstnämnda är till exempel grenar som ”Ständig fysisk beröring”, ”Bästa opera” och ”På rim”. Ett exempel på en gren där sketchen har ett specifikt mål är ”Död inom en minut”, där en karaktär måste dö innan en minut har gått. Sketchen kan dock pågå längre än en minut.
Om du föredrar ”vanlig” sport, och att betta på sådan sport, är du sannolikt mer intresserad av sajter som Sportbonuskod.se än teatersport. Där kan du nämligen bland annat hitta en Bethard-bonuskod, så att du kan betta på matcher med förmånligare förutsättningar än du hade kunnat göra annars. Det enda som är roligare än att vinna på sport är ju att vinna utan lika stor risk.